Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΔΑΣ

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΝΕΔΑΣ (ΠΛΑΤΑΝΙΑ-ΣΤΟΜΙΟ)
Διαδρομή: Κυριακή 23/09/2012, Μετάβαση με πούλμαν στα Πλατάνια. Τοποθεσία: Πλατάνια Μεσσηνίας. Tύπος: Κυκλική (Διάσχιση κοίτης ποταμού και επιστροφή από μονοπάτι και χωματόδρομο), Μήκος:10 Χλμ., Ώρες: 5 ώρες χωρίς τη στάση για μπάνιο, Κατεύθυνση: Ν-B ΥΔ ανάβασης: 300μ.  ΥΔ κατάβασης: 300μ. Υ min/max: 0/300 μ. Βλάστηση: Πεύκα-Δρύες, Πόσιμο νερό: Πηγές, Βαθμός δυσκολίας : Μέτρια(υδάτινα περάσματα). Σήμανση: Μέτρια 

Περιγραφή : Εκκίνηση από τη γέφυρα κάτω από το χωριό Πλατάνια Μεσσηνίας όπου φθάνει ασφάλτινος δρόμος. Είσοδος στην κοίτη του ποταμού Νέδας κάτω από την γέφυρα και διάσχιση σε περάσματα είτε βαδίζοντας είτε κολυμπώντας(3-4 φορές). Περάσαμε κάτω από 2η γέφυρα όπου καταλήγει χωματόδρομος από τα Πλατάνια και το μονοπάτι από το στόμιο(τη σπηλιάς δλδ που ονομάζεται στόμιο) το οποίο θα πάρουμε στην επιστροφή μας. Διασχίσαμε το ποτάμι μέχρι τον καταρράκτη στην είσοδο του στομίου όπου αποθέσαμε ότι κουβαλούσαμε (μπατόν-σακούλια με νερό, ξηρά τροφή και στεγνά ρούχα) με σκοπό το τελικό κολύμπι μέσα στην σπηλιά, Το κολύμπι και η επιστροφή μες τη σπηλιά γίνεται σε ημίφως από το λιγοστό φως της οροφής της σπηλιάς από όπου πέφτει με θόρυβο και αντίλαλο άλλος καταρράκτης και από αυτό των εισόδων της διαμπερούς σπηλιάς. Το κολύμπι υποβοηθά ένα σχοινί που είναι απαραίτητο ειδικά στην επιστροφή που γίνεται κόντρα στη ροή του ποταμού.
Ανεβήκαμε με τη βοήθεια σχοινιών -εν είδει ραπέλ- στο μονοπάτι που οδηγεί μετά από μια(1) ώρα  στην ενδιάμεση γέφυρα. Επισκεφθήκαμε την Γαλάζια Λίμνη με το γεφυράκι πάνω από το στόμιο, την Παναγίτσα μια εκκλησίτσα της Κοιμήσεως Θεοτόκου και επιστρέψαμε στο ανηφορικό μονοπάτι αφού πρώτα κάναμε το μπάνιο μας και θαυμάσαμε την βάθρα και τον Μεγάλο καταρράκτη της Νέδας(35μ) λίγο πιο ψηλά από την γαλάζια λίμνη. Μετά από μια(1) ώρα φθάσαμε από το μονοπάτι στη γέφυρα όπου τέσσερεις(4) από την παρέα μας προτίμησαν το αγροτικό με καρότσα αντί αντίτιμου 2,00 ευρω για το χωριό Πλατάνια μέσω του χωματόδρομου και οι υπόλοιποι τρεις(3) πήραν πεζή τον ανηφορικό χωματόδρομο για να καταλήξουν στο χωριό μετά από μια(1) ώρα. 
Η αναχώρηση μετά τη καθιερωμένη συνεστίαση έγινε στις 18.30μμ και η άφιξη στην Αθήνα μετά από 4,5 ώρες μαζί με μια μισάωρη στάση.

'Αλλες σχετικές περιγραφές εδώ...