Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

THE MENALON TRAIL (ΤΜΗΜA #4 & #5, ΕΛΑΤΗ - ΒΥΤΙΝΑ - ΝΥΜΦΑΣΙΑ)


ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 - Προσυνάντηση στις 7.45πμ αναχώρηση 8.00 ΕΤΑ Βυτίνα 9.30πμ
Διάσχιση δυο(2) τμημάτων του THE MENALON TRAIL από Ελάτη μέσω Βυτίνας στη Νυμφασία.
Tύπος: Διάσχιση  Μήκος: 14 Χλμ   Ώρες: 4,5  ωρ χωρίς στάσεις, Ymax: 1175m Ymin: 813m Τοποθεσία: Μαίναλο  Κατεύθυνση: B-ΒΑ-ΝΔ-Ν, Βλάστηση:  Κωνοφόρα-Έλατα, Νερό: Πηγές στο μονοπάτι  Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη , Σήμανση: Πολύ καλή + GPS

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
TMHMA 4 : Ελάτη - Βυτίνα
Μήκος   8.5 km, Χρόνος   2h 45m, Υψομετρική ζώνη   916 - 1175m, Σήμανση:   Κίτρινη
Η διαδρομή κατεβαίνει από την Ελάτη στην κοίτη του Μυλάοντα (στο πρώτο αυτό τμήμα η σήμανση είναι κίτρινο), όπου συναντά το παρόχθιο μονοπάτι (από εδώ και πέρα σήμανση με κίτρινο).
Ακολουθώντας το καλά σημαδεμένο ίχνος (άλλοτε καλντερίμι και άλλοτε απλό μονοπάτι) περνάμε δίπλα από τη μεγάλη υδρομάστευση στις Πηγές Πυργακίου (που υδρεύει τη Βυτίνα) και μετά την πετρόχτιστη βρύση Μακρίνου μπαίνουμε για 970μ σε χωματόδρομο μέχρι τη θέση Ελληνικά, κάτω από το λόφο όπου η ακρόπολη του αρχαίου Μεθυδρίου. Ένα σύντομο μονοπάτι μας φέρνει σε άσφαλτο που τον αφήνουμε για να περάσουμε "κάτω" από τον επαρχιακό δρόμο Βυτίνας-Δημητσάνας (δρασκελίζουμε το ποταμάκι και περνάμε κάτω από τη μικρή γέφυρα) και να πιάσουμε τον ωραίο, παλιό μουλαρόδρομο της Βυτίνας.
Αυτό το τμήμα είναι το πιο πλούσιο της διαδρομής: κινούμαστε κατάντι του Μυλάοντα μέσα σε ψηλή παρόχθια βλάστηση πλατάνων και θα συναντήσουμε διαδοχικά τα ερείπια τριών νερόμυλων. Μετά το ξύλινο γεφυράκι στο ρέμα Μπαρμπά, ανηφορίζουμε σε ωραίο λαξεμένο μονοπάτι που μας φέρνει στη βρύση Αρτότση. Από εδώ με διάφορα δρομάκια μπαίνουμε στη Βυτίνα και καταλήγουμε στην κεντρική πλατείας της. Η Βυτίνα είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και προσφέρει όλες τις υποδομές και εξυπηρετήσεις.
Όλη η διαδρομή είναι συστηματικά σημασμένη με κίτρινες πινακίδες , ενώ υπάρχουν και αρκετές πινακίδες προσανατολισμού.

ΤΜΗΜΑ 5 :  Βυτίνα - Νυμφασία
Μήκος   5.6 km, Χρόνος   1h 45m, Υψομετρική ζώνη   813 - 1041 m, Σήμανση  : Πράσινη 

Μετά την ανάπαυση και τον ανεφοδιασμό στη Βυτίνα, θα την αφήσουμε για να συνεχίσουμε προς Νυμφασία. Βαδίζοντας 850μ. σε άσφαλτο, φτάνουμε στην Παλιά Βυτίνα, από όπου αρχίζει το μονοπάτι που θα μας φέρει στα Μαύρα Λιθάρια, συμπαγή ασβεστολιθικό όγκο στο ρου του Μυλάοντα, που το ποτάμι τον έσχισε σχηματίζοντας ένα σύντομο αλλά εντυπωσιακό φαράγγι. Από εδώ θα κατέβουμε στη γεφύρι της Τζαβάραινας, στιβαρό πετρόχτιστο γεφύρι που εξασφάλιζε τη σύνδεση της Βυτίνας με τα δυτικά γορτυνιακά χωριά. Το μονοπάτι ξανακερδίζει ύψος μέσα σε φλύσχες ντυμένους με ψηλό θαμνώνα, για να φτάσει στα 880 μ και να κινηθεί οριζόντια μέχρι τη Νυμφασία, μικρό αλλά ζωντανό χωριό, δορυφόρο της Βυτίνας.
Σε όλη τη διαδρομή ακολουθούμε τις πράσινες πινακίδες.