Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

THE MENALON TRAIL-TMHMATA #3 & #2(ΕΛΑΤΗ-ΖΥΓΟΒΙΣΤΙ-ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ)


ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Τρίτη ή Πέμπτη 19 ή 21 Απριλίου 2016 - Προσυνάντηση στις 7.45πμ στο γνωστό βενζινάδικο. Αναχώρηση 8.00 ΕΤΑ Ελάτη 9.45πμ
Διάσχιση των τμημάτων #2 και #3 του THE MENALON TRAIL από Ελάτη μέσω Ζυγοβιστίου για Δημητσάνα.
Tύπος: Διάσχιση  Μήκος: 20,5 Χλμ   Ώρες: 7  ωρ χωρίς στάσεις, Ymax: 1640m Ymin: 950
Ελάτη (1240μ) - Πλειοβούνι (1640μ) -  Ζυγοβίστι (1240μ) -Δημητσάνα (950μ)
ΥΔ ανάβασης (400μ)  ΥΔ κατάβασης (700μ) 
Τοποθεσία: Μαίναλο  Κατεύθυνση: Δ-ΝΔ, Βλάστηση:  Κωνοφόρα-Έλατα, Νερό:Πηγές στο μονοπάτι  Πρίν την κορφή : Φασόλι -Ζωοδόχος πηγή -Κρήνη
Μετά την κορφή: Ανω Βρύση-Μπουρνιάδες-Κοσκίτσα
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη , Σήμανση: Πολύ καλή + GPS 


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αφήνουμε αμάξια στην Ελάτη και μετά το Ζυγοβίστι συνεχίζουμε για 3,7 χλμ για Δημητσάνα όπου συνεστίαση. Ένα ταξί (τλφ  27950 31114, 27950 81256) πηγαίνει τους οδηγούς στην Ελάτη για να φέρουν τα αυτοκίνητα.
Όλη η διαδρομή είναι συστηματικά σημασμένη με ΚΟΚΚΙΝΟ , ενώ υπάρχουν και αρκετές πινακίδες προσανατολισμού.
Από Ελάτη με πολύ καλό μονοπάτι πάμε για την ωραία εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Μετά πάμε για Βρύση Παλιοχώρι , την πηγή Μπουρμπουλίστρα και τη σπηλιά του Λύγκου. Συνεχίζουμε με έναν συνδυασμό από δρομάκια και μονοπάτια για να φθάσουμε στο τεράστιο οροπέδιο Βλάχικα που το περιτρέχουμε απ τη νότια άκρη του. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε μια απότομη σύρτα και κερδίζουμε 150μ ύψος. Περνάμε μέσα από το διάσελο ανάμεσα Πλειοβούνι και Φραγκοβούνι (σύντομη παράκαμψη για την κορφή του Πλειοβουνίου, 1643 m, ψηλότερο σημείο της όλης διάσχισης) και κατηφορίζουμε ομαλά στη Λάκκα Κοσκίτσα όπου μεγάλη πηγή με ποτίστρα. Φθάνουμε μετά από ομαλή κατηφόρα στο τετράστρατο του Μπιλάλη, όπου συναντάμε τα παλιά μονοπάτια που πηγαίνουν προς Ράδου Στεμνίτσα. Πάμε προς Πηγή Μπουρνιάδες και μέσω ενός τεχνητά στερεωμένου μονοπατιού στις Ασοβές. Συνεχίζουμε σε ένα χαλασμένο δρομάκι μέχρι τον Άγιο Γεώργιο ξωκλήσι-φύλακας της ομώνυμης πηγής. Αφήνουμε το Χωράφι του Παπά και από μονοπάτι πάμε στην Πέρα Βρύση και την παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.Κατηφορίζουμε προς Ζυγοβίστι και συνεχίζουμε κατηφορικά για να τερματίσουμε μετά από 1 ώρα και 3,7 χλμ στη Δημητσάνα.

Θα δούμε : Την εκκλησία της Αγίας Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το Καποδιστριακό Σχολείο του 1829, την παλαιά εκκλησία του Αγιάννη και την «Πέρα Βρύση» στο Ζυγοβίστι, τη ρεματιά στον «Άγιο Γεώργιο», το τετράστρατο στου «Μπιλάλη» (σημαντικό κόμβο των παλιών μονοπατιών που πήγαιναν προς Ράδου και Στεμνίτσα μέσω Χαλικόβρυσης), το οροπέδιο – πηγή «Κοσκίτσα», το διάσελο ανάμεσα στο «Πλειοβούνι» (υψόμ. 1643μ.) και το «Φραγκοβούνι», το οροπέδιο «Βλάχικα», και τον δασικό οικισμό της Ελάτης (το χωριό των υλοτόμων).