Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΕΒΕΡΕΣΤ - (ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ "ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ")


Με αφορμή άρθρο για το Έβερεστ στο Click at Life, βλ. εδώ... στο οποίο ΔΕΝ γίνεται αναφορά στο χρονικό των Ελλήνων ορειβατών στη "Στέγη του Κόσμου", o γνωστός και μη εξαιρετέος αρθρογράφος της παρέας μας, εμπεριστατωμένα, αναφέρει τα παρακάτω γεγονότα για επανόρθωση της αλήθειας :
  1. Ο Pete Athans, ένας από τους διασημότερους αλπινιστές στον κόσμο, ήταν ο πρώτος ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΉΣ oρειβάτης (Ελληνοαμερικανός) που ανέβηκε στο Έβερεστ (1990).
  2. Ελληνικής καταγωγής ήταν και ο Κωνσταντίνος Νιάρχος  (στην ανάβαση όμως δηλώθηκε ως προερχόμενος από το από το Moitz, της Ελβετίας)  που ανέβηκε στο Εβερεστ στις 13 Μαΐου 1999,  συμμετέχοντας σε αποστολή του βρετανικού γραφείου οργάνωσης αποστολών ανά τον κόσμο OΤT Expeditions. Στην προσπάθεια αυτή χάθηκε ο ένας από τους δύο συντρόφους του Κωνσταντίνου Νιάρχου. Ο Έλληνας μεγιστάνας προσπάθησε να κατέβει γρήγορα και βιαστικά από την κορυφή του Έβερεστ και αυτό, σύμφωνα με τους φίλους του, σε συνδυασμό με την απότομη αλλαγή στο υψόμετρο δημιούργησε πρόβλημα υγείας στο ευάλωτο σύστημα του οργανισμού του.  Περισσότερα εδώ...
  3.  Όμως η μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα ήλθε το 2004 όταν η πρώτη συγκροτημένη Εθνική Ομάδα (και όχι μεμονωμένα άτομα στα πλαίσια ιδιωτικών – ξένων ομάδων όπως οι προαναφερθέντες) κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Της Ελληνικής Ομάδας ηγείτο ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος. Τα υπόλοιπα μέλη της ήταν οι: Παύλος Τσιαντός (αναπληρωτής αρχηγός και cameraman), Μιχάλης Στύλλας, Αντώνης Αντωνόπουλος και Γιώργος Βουτυρόπουλος. Την 16η Μαϊου 2004, ο Γιώργος Βουτυρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ ενώ σταδιακά έφτασαν στην κορυφή και τα υπόλοιπα μέλη της νότιας ομάδας. Ο Βουτυρόπουλος ύψωσε την ελληνική σημαία καθώς και την σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων στην «στέγη του κόσμου», μαζί με μία φωτογραφία του Χρήστου Μπαρούχα, του ορειβάτη που έχασε την ζωή του κατεβαίνοντας από την κορυφή Cho Oyu το φθινόπωρο του 2003, όπου βρισκόταν για να προετοιμαστεί για το Έβερεστ. Στην κατασκήνωση βάσης, base-camp, είχε αναλάβει το συντονισμό ο πολύ έμπειρος Ελληνοαμερικανός ορειβάτης Pete Athans (που προαναφέρθηκε) ενώ στην προωθημένη κατασκήνωση βάσης ευρίσκονταν ο Σπύρος Σούλης.
  • Το χρονικό ανάβασης της Ελληνικής εθνικής αποστολής Hellas-Everest 2004 από τη νότια πλευρά του βουνού, όπως περιγράφεται μέσα από τις ανταποκρίσεις των ορειβατών που πήραν μέρος παρουσιάζεται στο «Everest 2004…. Από τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο» εδώ... , και για περισσότερα εδώ...
4.  Από τη βόρεια πλευρά επιχειρούσε άλλο κλιμάκιο της Ελληνικής Αποστολής που πέτυχε το στόχο του την 18η Μαϊου 2004 (3 ημέρες αργότερα από την επιτυχία του προαναφερθέντος κλιμακίου της νότιας πλευράς) με τους Γιώργο Τσιάνο, Γιώργο Αργύρη και Κώστα Αποστολόπουλο. Τα υπόλοιπα μέλη εκείνου του κλιμακίου ήταν οι: Κώστας Τζιβελέκας, Γιάννης Τίλιος, Πέτρος Καψομενάκης.
5.  Ενδιάμεσα, την 17η Μαϊου 2004, ανέβηκε στην κορυφή και ένας άλλος Έλληνας, ο Νίκος Μαγγίτσης, συμμετέχοντας όμως ως μέλος ξένης (μη ελληνικής) αποστολής. Πλήρης και επίσημη αναφορά υπάρχει στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης εδώ...
Επιπλέον:
  • Το 2010 ο Ελληνοαυστραλός Γιάννης Καζανάς κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.
  • Το 2012 επίσης ένας άλλος Ελληνοαυστραλός, ο Αντώνης Κοντεκάκης πέτυχε το ίδιο.
  • Ο πρώτος Κύπριος που κατάφερε την κατάκτηση της κορυφής είναι ο Γιώργος Ανδρέου (2012).
Τέλος, αξιοσημείωτα επίσης για το Έβερεστ είναι και τα εξής γεγονότα:
  • Το 1978 ο διάσημος Ιταλός (από το Ιταλικό Τυρόλο συγκεκριμένα) ορειβάτης Reinhold Meissner κατάφερε να ανέβει στην κορυφή πρώτος, στον κόσμο, χωρίς οξυγόνο! , συνοδευόμενος από τον Γερμανό Peter Habeler.
  • Το 1980 ο Meissner καταφέρνει άλλη μιά παγκόσμια πρωτιά: έφτασε solo (χωρίς συντροφιά) στην κορυφή και πάλι χωρίς οξυγόνο!
  • Το 2001 ο Αμερικανός Erik Weihenmayer γίνεται ο πρώτος τυφλός ορειβάτης που κατακτά την κορυφή του κόσμου βλ. εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: