Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΡΝΗΘΑ (ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ - ΑΓ.ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ - ΚΥΡΑ - ΠΑΡΚΙΝΓΚ)

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Τετάρτη 26 Φεβ. 2014 - Κυκλική Πάρνηθας
Εκκίνηση: Πάρκινγκ Τελεφερίκ Ωρα 10.00 πμ  - Eπιστροφή στο ίδιο σημείο
Tύπος: Κυκλική  Μήκος: 11,6 Χλμ  Ώρες: 4 ωρ χωρίς στάσεις, Ymax: 1160m Ymin: 500m YΔ αναβ. 660m , YΔ καταβ. 660m Τοποθεσία: Πάρνηθα, Κατεύθυνση: Δ-Β-ΒΑ, Βλάστηση:  Χαμηλή-Κωνοφόρα, Νερό: Νεραϊδοπηγή, Αγ.Γιώργη, Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη , Σήμανση: Καλή + GPS

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Αφήνουμε στο Πάρκινγκ Τελεφερίκ(499μ) αμάξια και πάμε για 1,4Χλμ δυτικά από άσφαλτο μέχρι την φουρκέτα όπου μπάρα για  χωματόδρομο που ακολουθούμε για μήκος 2,6Χλμ πριν μπούμε στο μονοπάτι των 1,1 Χλμ για τον Αη Γιώργη Κεραμιδίου(864μ) όπου και στάση. Θα πάρουμε το μονοπάτι που με μια μικρή ανηφόρα θα μας βγάλει και πάλι στο χωματόδρομο. Συνεχίζουμε στον χωματόδρομο μέχρι τη μπάρα με τρίστρατο. Δεξιά ανηφορίζει το μονοπάτι, που είναι ασαφές, αφού το δάσος έχει καεί, αλλά είναι πολύ καλά σημασμένο με κόκκινο σπρέυ στα βράχια. Εύκολα φτάνουμε στη κορφή Κυρά (2,4Χλμ από Αη Γιώργη) με το πυροφυλάκιο και την όμορφη θέα. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος του τοπίου είναι καμμένο.
Από τη κορφή θα κατηφορίσουμε μέχρι το διάσελο ανάμεσα Κυρά και Αέρα από τον χωματόδρομο μέχρι να συναντήσουμε δεξιά μας το μονοπάτι που περνώντας ανάμεσα από βράχια θα περάσει στη νότια πλευρά του βουνού και τραβερσάροντας θα βγεί σε φουρκέτα της ασφάλτου που ανεβαίνει στη Πάρνηθα. Από εκεί θα κατηφορίσουμε 100-200μ. στην άσφαλτο και θα μπούμε και πάλι δεξιά στο μονοπάτι που είναι πολύ όμορφο και κόβει κάθε τόσο την άσφαλτο μέχρι να καταλήξει στο Μετόχι Αγ.Νικολάου και απ εκεί στο Πάρκινγκ.