Περιγραφή
Στο τριήμερο 8-9-10 Ιουνίου, το «Ορειβατικό Τμήμα» του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησε διάσχιση στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.
Συμμετείχαν από πλευράς HIKING HELLAS και οι Γιάννης Λιάκος – Σταύρος Τσογκανής.
Το πρόγραμμα ακολουθήθηκε κατά γράμμα όπως είχε σχεδιασθεί με τον καιρό (παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις πολλών μετεωρολογικών δελτίων) να είναι εξαιρετικός και ήταν το εξής:
1η ημέρα:
Αναχώρηση Παρασκευή πρωί-πρωί για περιοχή Μετσόβου μέσω Καλαμπάκας. Συγκεκριμένα φτάσαμε μετά την θέση Κατάρα, στις ..... στις παρυφές της τεχνητής λίμνης Αώου στη θέση «Κάμπος Νιάζι» σε υψόμετρο 1.360 μ., πρίν το Μέτσοβο. Από εκεί αμέσως άρχισε η πορεία – σε λίγη ώρα ανηφορική – για το Μαυροβούνι και την κορυφή Φλέγγα (υψόμετρο 2.157 μ.). Με συγκρατημένο ρυθμό (αναφέρεται επίτηδες σε αντιδιαστολή με τον ...ασυγκράτητο ρυθμό της τελευταίας ημέρας) περάσαμε από τις ράχες με τα «νεκροταφεία ρόμπολων – μαυρόπευκων» - απέραντες εκτάσεις με δένδρα χτυπημένα από κεραυνούς τα τελευταία χρόνια. Τελικά φτάσαμε στον αντικειμενικό σκοπό κατά τις 20:00. Από εκεί κατεβήκαμε στις δύο μικρές λίμνες Φλέγκα (μέσο υψόμετρο, καθότι η μιά είναι πιό ψηλά από την άλλη) 1.940 μ. Εκεί στήθηκαν σκηνές για διανυκτέρευση, πρίν πέσει οριστικά το σκοτάδι. Στρώθηκε κοινό τραπέζι (στο χορτάρι εννοείται) με το φώς των φακών και των αστεριών – ο ουρανός ήταν ξάστερος – ενώ η τροφοδοσία με νερό γινόταν από τα ρυάκια που πέφτουν στην επάνω υψομετρικά λίμνη.
Η συνολική απόσταση, αν θέλει κανείς να το δεί σε μέτρα, ήταν 11 χλμ. και ο προϋπολογισμένος χρόνος 5 ώρες, όπερ και επετεύχθη χωρίς απρόοπτα και κούραση.
2η ημέρα:
Εκκίνηση κατά τις 08:25 σε ένα ομιχλώδες και ψυχρό τοπίο.
Ανεβήκαμε προς την κορυφή Φλέγγα, την παρακάμψαμε από τα δυτικά και αρχίσαμε τη μεγάλη κάθοδο προς το Αρκουδόρεμα... Ο καιρός είχε πλέον ανοίξει και η θέα άπλετη. Δάση μαυρόπευκων και οξυάς εναλλασσόμενα, κατηφόρες... Στο ρέμα όπου απαιτήθηκε η διάσχισή του χωρίς παπούτσια δύο φορές φτάσαμε κατά τις 11:20 όποιοι ήθελαν βούτηξαν και στις μικρές λιμνούλες του κρύου ποταμιού.
Στα 2/3 της διαδρομής (κατά τις 15:00) βρήκαμε το σημείο όπου το Αρκουδόρεμα ενώνεται με τον Αώο. Η ονομασία του χώρου είναι εξαιρετική και ποιητική: «Σμιξώματα»!
Από τη θέση αυτή σε λίγη ώρα βρεθήκαμε στον χωματόδρομο που ενώνει το Καταφύγιο Βωβούσας με τις παρυφές του Δρυμού. Και μέσω αυτού φτάσαμε σε ωραιότατο καταφύγιο – από τα ωραιότερα που έχω δεί, στις όχθες του Αώου σε υψόμετρο 1.000 μ. Φτάσαμε εκεί κατά τις 16:30 και εκεί έγινε η 2η διανυκτέρευση είτε σε σκηνές (όσοι επιθυμούσαν) είτε σε δωμάτια του Καταφυγίου.
Η απόσταση της διαδρομής ήταν 15 Km και ο χρόνος πορείας είχε υπολογισθεί σε 8 ώρες.
3η ημέρα:
Έγερση στις 05:00 για να μαζευτούν σκηνές, να ξεχωρίσουν τα μή απαραίτητα από το σακίδιο, έναν βιαστικό καφέ κλπ. Αναχώρηση στις 06:10. Με το λεωφορείο μεταφερθήκαμε στη Βωβούσα από όπου ξεκίνησε η ταχύρυθμη (!!) ανάβαση προς την κορυφή Αυγό, στα 2.177 μ. Όταν λέμε ταχύρυθμη εννούμε ότι είχαμε όλοι ειδοποιηθεί για το «βιαστικό της υπόθεσης» και ότι όσοι δεν προλαβαίναν την κορυφή θα έπρεπε να επιστρέψουν όταν ανταμώναν με αυτούς που την είχαν κάνει και επέστρεφαν. Έτσι απλά ξεκίνησε το «ρόφημα του αυγού», χωρίς στάση.... Δύσκολη υπόθεση, παρά το γεγονός ότι το φορτίο στην πλάτη δεν περιλάμβανε αρκετά κιλά: τα 4,5 κιλά της σκηνής, υποστρώματος, υπνόσακου και πολλά άλλα μή χρειώδη για τη συγκεκριμένη διαδρομή συμπράγκαλα..... (το συνολικό βάρος του σακιδίου του Σταύρου στο ξεκίνημα του 3-ημέρου έφτανε αισίως τα 15 κιλά....).Ξεκινήσαμε στις 06:30 και στις 09:20 οι τελευταίοι φτάσαμε στην κορυφή. Ο καιρός ευνοούσε την προσπάθεια με λίγη νέφωση και ψυχρούλα. Ανοιχτοί ορίζοντες από την κορυφή με θέα 360 μοιρών δίκην περισκοπίου.
Η επιστροφή στη Βωβούσα ολοκληρώθηκε στις 12:00 έχοντας καλύψει 15 χλμ.
Στη συνέχεια μέσω Περιβολιού, Γρεβενών, Καλαμπάκας φτάσαμε το βράδυ στην Αθήνα.